Американските военни съобщиха, че са открили критична електроника от предполагаемия китайски

...
Американските военни съобщиха, че са открили критична електроника от предполагаемия китайски
Коментари Харесай

САЩ откриха шпионско оборудване на сваления китайски балон

Американските военни оповестиха, че са разкрили сериозна електроника от хипотетичния китайски шпионски балон, свален от американски изтребител край крайбрежията на Южна Каролина на 4 февруари, включително ключови датчици, евентуално употребявани за събиране на разследваща информация, предава Ройтерс.

" Екипите съумяха да извадят обилни парчета от обекта, в това число всички разпознати предпочитани датчици и елементи от електрониката, както и огромни детайли от структурата ", се споделя в изказване на Северното командване на американската войска.

Китайският балон, който Пекин отхвърля да е държавен шпионски уред, прекара седмица над Съединените щати и Канада, преди президентът Джо Байдън да подреди да бъде свален. Епизодът обтегна връзките сред Вашингтон и Пекин, което накара американския държавен секретар Антъни Блинкън да отсрочи от дълго време планувано пътешестване до Китай.

Това също докара до това американските военни да претърсят небето за други обекти, които не са били засечени от радар, което докара до безпрецедентното сваляне на три обекта през трите дни сред петък и неделя.

Американските военни и администрацията на Байдън признаха, че много за най-новите безпилотни обекти остава незнайно, включително по какъв начин остават във въздуха, кой ги е построил и дали може да са събирали разследваща информация.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин се опита да успокои американците в понеделник по отношение на рисковете, подбудени от неидентифицираните обекти.

" Искам да уверя американците, че тези обекти не съставляват военна опасност за никого на земята ", сподели Остин, говорейки пред кореспонденти, до момента в който кацаше в Брюксел за среща на НАТО.

" Те обаче съставляват риск за гражданската авиация и евентуално опасност за събиране на разследваща информация. "

Американските военни споделиха, че свалянето на последните обекти е било по-трудно от свалянето на китайския шпионски балон, като се има поради по-малкия размер и неналичието на обичайната диря на радарите.

Като образец за компликацията, последното събаряне на неидентифициран обект в неделя от изтребител F-16 лиши две ракети, след като една от тях не съумя да смъкна задачата, сподели американски чиновник, говорещ при изискване за анонимност.

Остин сподели, че американската войска към момента не е разкрила никакви парчета от трите най-скоро свалени обекта, един от които е паднал край северните крайбрежия на Аляска в лед и сняг. Друг обект бе свален над територията на Юкон в Канада.

Американските управляващи отхвърлиха да свързват случаите.

Но канадският министър председател Джъстин Трюдо сподели в понеделник че четирите въздушни обекта, свалени през последните дни, са някак си свързани, без да дава детайлности.

" Очевидно има някакъв модел там, фактът, че виждаме това в забележителна степен през последната седмица, е мотив за интерес и огромно внимание ", сподели Трюдо пред кореспонденти на конференция в Уайтхорс, столицата на Юкон.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР